lauantai 14. syyskuuta 2013

Titanic / Viimeinen ateria / Ensimmäinen luokka / Menu / Titanicin Ruokalista


Kuukautta vajaa 100 vuotta sitten tapahtui kuuluisa Titanicin haaksirikko.

Tapahtuman muistoksi (ja kassavirtojen kasvatukseksi)
 kortensa kantavat kekoon ohjaaja James Cameron tuodessaan
 teattereihin elokuvan Titanic 3D-versiona sekä minä itse perehtyessäni
 aiheeseen joka itseäni kiinnostaa.

Omia varojani tämä kirjoitus ei ikävä kyllä nosta!

Ihmisten viimeiset hetket kantavat usein jonkinlaista myytillistä hehkua.

Silloin kun kyseessä on poikkeuksellinen tarina jossa
on poikkeuksellista loistoa ja traagisuutta on kiinnostus suurta.

Erilaiset yksityiskohdat luovat tarinaan syvyyttä ja vaikka en
 nyt perehdy kuuluisimpiin Titanicilla sammuneisiin ihmiskohtaloihin,
perehdyn kuitenkin aiheeseen joka erittäin läheisesti kosketti jokaista
 laivalla ollutta ja jolla on yhtymäkohtansa myös meihin.


Ruoka.

He söivät, me syömme ja me kaikki kohtaamme jonain päivänä oman viimeisen ateriamme.

Yleensä tarkat tiedot kunkin viimeisesta ateriasta eivät
jää historian sivuille muistiin mutta kun kyse oli oman aikansa
 suurimmasta ja loisteliaimmasta höyrylaivasta on asia tietenkin aivan toinen.

Seuraavaksi jatkoa viimeiset ateriat-sarjalleni vaikken arvannutkaan
 että aiheestä löytyisi näin paljon kirjoitettavaa.

*

Siispä, sata vuotta sitten.
 Kun huhtikuun neljännentoista päivän ilta koitti, nautittiin
 Titanicilla hyvin monenlaisia ja erilaisia aterioita. 

*
Ensinnäkin joukko huomattavan varakkaita matkustajia
 illasti suljetussa tilaisuudessa laivan á la carte-ravintolassa.
Aterian on sanottu olleen suurenmoinen.

*
Samaan aikaan ensimmäisen luokan illallissalongissa nauttivat kymmenen ruokalajin ateriastaan muut superrikkaat ja etuoikeutetut. Puitteet olivat upeimmat mitä rahalla sai, ja syystä, olivathan he maksaneet tästä yhdestä matkastaan nykyrahassa 95.000 euroa ja halusivat rahalleen vastinetta.

*
Toisaalla toisen luokan illallissalongissa budjettimatkustajat nauttivat upean ateriansa aavistuksen vähemmällä kimalluksella höystettynä mutta yhtäkaikki varsin kauniisti katetussa ympäristössä.

*
Alempana, F-kannella viimeisen ateriansa söivät kolmannen luokan matkustajat. Hekin saivat osansa upouuden laivan loistosta sillä vaikka ruokailutilat olivat spartalaiset olivat ne kuitenkin siistit ja ruoka oli hyvää.

*

Näistä neljästä erilaisesta ruokalistasta tunnemme nyt vain kaksi.

Onneksemme toinen säilyneistä ruokalistoista kuvaa ensimmäisen luokan ateriaa.

Tätä juhlallisemmaksi ei viimeinen ateria enää voi tulla.


Ensimmäinen ruokalaji:

piti sisällään valikoiman erilaisia alkupaloja sekä ostereita.



Toinen ruokalaji:

Consomme olga ja Cream of barley.

Consomme Olga oli portviinihöystettyyn, kirkkaaseen vasikanliemeen
 tehty keitto johon oli lisätty mm. porkkanaa, tomaattia, persiljaa, aavistus
 lihaa sekä vaahdotettua munanvalkuaista.

Cream of barley taas kermainen
 ohranjyviä sisältänyt tuhdimpi keittovaihtoehto.



Kolmas ruokalaji:

 Haudutettua lohta,
hollandaisekastiketta,
 kurkkuja


Neljäs ruokalaji:

Sisäfilettä "lili,"
 paistettua kanaa lyonilaisittain,
kesäkurpitsaa




Viides ruokalaji:

Lammas minttukastikkeessa,

paahdettu kananpoika omenakastikkeella,

naudan ulkofilettä,

muotoillut chatenau-perunat,

vihreitä herneitä,

porkkanoita kermassa,

keitetty riisi,

parmentier-perunat (uuniperunoita persiljalla ja mausteilla),

uudet perunat









Kuudes ruokalaji:

Punssi 'romaine'

(sitruunamehua, rommia ja shamppanjaa marenkivaahdolla)


Seitsemäs ruokalaji:

Paistettua viiriäistä ja krassia


Kahdeksas ruokalaji:

Kylmä parsavinaigrette


Yhdeksäs ruokalaji:

Hanhenmaksaa,
 selleriä


Kymmenes ruokalaji:

Waldorfin vanukas

Persikoita chartreusehyytelössä

Suklaa- ja vaniljatuulihattuja

Jäätelöä ranskalaisittain





Aterian jälkeen:

Juustoja ja tuoreita hedelmiä.

Portviiniä.

Kahvia ja sikareita,
 tislattuja alkoholeja.

(Ensimmäisen luokan ruokasali)

Ensimmäisen luokan päivällisastioita



Päivällisellä naiset olivat pukeutuneet parhaimpiinsa. 

Hylystä on nostettu kauniita koruja joitka antavat käsitystä
 millaista loistoa naiset ruokasalissa tuona iltana, vain muutamaa
 tuntia ennen laivan uppoamista kantoivat.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kaikista kommenteistasi <3 Kaunis kiitos <3 Palaa pian