lauantai 14. syyskuuta 2013

Tonttujen historiasta


Teollistumisen yhteydessä monet todella vanhat tavat ja asiat ovat jääneet unohduksiin.


Tällaisiin unohtuneisiin asioihin kuuluvat myös tontut!

Elossa ei enää juuri ole sukupolvea jonka aikana tontuista on vielä puhuttu vakavammallakin mielellä. Ennen ne kuuluivat suomen ympärivuotiseen kansanperinteeseen, nykyään tontut tekevät tulon vain joulun aikaan amerikkalaistuneen pukin pikku apulaisina.


Minun mielestäni on aina ollut jännittävää tehdä mentaalisia aikamatkoja toisiin aikoihin, erityisesti minusta on jännittävää ajatella minkälaisen maailman keskellä ihmiset muina aikoina ovat eläneet. Miltä on tuntunut elää maailmassa jossa yliluonnolliset olennot ovat olleet aidosti itsestäänselviä asioita, eivätkä vain tarinoita joita kerrotaan lapsille?


Tonttu, huoneen haltia, suomen kansanperinteessä on ollut ihan oikea tyyppi. Pikemmin haltia kuin hauska joulukorttikaveri. Mutta yleensä aina hyväntahtoinen seuralainen jollaisen toivottiin asettuvan taloksi kun rakennettiin uusi talo. Itseasiassa, ennen kuin se uusi talo rakennettiin, käveltiin talon tulevalle paikalle ja ääneen kysyttiin saako siihen tulla. Sitten odotettiin jotakin merkkiä. Mikäli merkki saatiin, talo rakennettiin. 

Tonttuja ja haltioita konsultoidaan muuten nykyään edelleenkin rakennus-, erityisesti tienrakennustöissä Islannissa jossa ainoana maana maailmassa usko erilaisiin tonttuihin ja haltioihin on voimakkaasti säilynyt. Tämä ilahduttaa jokaista romanttismielistä ihmistä :)


Tonttu on hyväntekijä, jos sitä on kohdeltu hyvin, mutta jos sitä on loukattu, se saattaa ryhtyä meluamaan. On ollut myös pahoja ja pelättäviä tonttuja. Tonttua piti ennen myös palkita sen vuotuisista hyvistä töistä eli viedä jouluyönä tontulle ruokaa, yleensä puuroa ja juuri tästä vuosittaisesta tavasta on muodostunut yhteys tonttujen ja joulun välille. Nykyäänkin tontut muistavat meitä jos olemme käyttäytyneet hyvin, vanhan lastenlaulun sanoin:
 “ei itkeä saa, ei meluta saa, tonttu voi tulla ikkunan taa..”


 Tontuille on myös tarjottu leipomispäivänä muruja, viimeiset löylyt saunassa saunapäivinä ja onpa niille tehty joskus oma saunavihtakin.


 Lopuksi vähän erilainen tonttu!

1 kommentti:

  1. Hei, tiedätkö onko koskaan käynyt kenelläkään suomessa niin, että olisi joulun aikaan nähnyt tonttuja?

    VastaaPoista

Ilahdun kaikista kommenteistasi <3 Kaunis kiitos <3 Palaa pian