Kuukautta vajaa 100 vuotta sitten tapahtui kuuluisa Titanicin haaksirikko.
Tapahtuman muistoksi (ja kassavirtojen kasvatukseksi)
kortensa kantavat kekoon ohjaaja James Cameron tuodessaan
teattereihin elokuvan Titanic 3D-versiona sekä minä itse perehtyessäni
aiheeseen joka itseäni kiinnostaa.
Omia varojani tämä kirjoitus ei ikävä kyllä nosta!
Ihmisten
viimeiset hetket kantavat usein jonkinlaista myytillistä hehkua.
Silloin kun kyseessä on poikkeuksellinen tarina jossa
on poikkeuksellista loistoa ja traagisuutta on kiinnostus suurta.
Erilaiset yksityiskohdat luovat tarinaan syvyyttä ja vaikka en
nyt perehdy kuuluisimpiin Titanicilla sammuneisiin ihmiskohtaloihin,
perehdyn kuitenkin aiheeseen joka erittäin läheisesti kosketti jokaista
laivalla ollutta ja jolla on yhtymäkohtansa myös meihin.
Ruoka.
Silloin kun kyseessä on poikkeuksellinen tarina jossa
on poikkeuksellista loistoa ja traagisuutta on kiinnostus suurta.
Erilaiset yksityiskohdat luovat tarinaan syvyyttä ja vaikka en
nyt perehdy kuuluisimpiin Titanicilla sammuneisiin ihmiskohtaloihin,
perehdyn kuitenkin aiheeseen joka erittäin läheisesti kosketti jokaista
laivalla ollutta ja jolla on yhtymäkohtansa myös meihin.
Ruoka.
He söivät, me syömme ja me kaikki kohtaamme jonain päivänä oman viimeisen ateriamme.
Yleensä tarkat tiedot kunkin viimeisesta ateriasta eivät
jää historian sivuille muistiin mutta kun kyse oli oman aikansa
suurimmasta ja loisteliaimmasta höyrylaivasta on asia tietenkin aivan toinen.
Seuraavaksi jatkoa viimeiset ateriat-sarjalleni vaikken arvannutkaan
että aiheestä löytyisi näin paljon kirjoitettavaa.
*
Yleensä tarkat tiedot kunkin viimeisesta ateriasta eivät
jää historian sivuille muistiin mutta kun kyse oli oman aikansa
suurimmasta ja loisteliaimmasta höyrylaivasta on asia tietenkin aivan toinen.
Seuraavaksi jatkoa viimeiset ateriat-sarjalleni vaikken arvannutkaan
että aiheestä löytyisi näin paljon kirjoitettavaa.
*
Siispä,
sata vuotta sitten.
Kun huhtikuun neljännentoista päivän ilta koitti, nautittiin
Titanicilla hyvin monenlaisia ja erilaisia aterioita.
Kun huhtikuun neljännentoista päivän ilta koitti, nautittiin
Titanicilla hyvin monenlaisia ja erilaisia aterioita.
*
Ensinnäkin joukko huomattavan varakkaita matkustajia
illasti suljetussa tilaisuudessa laivan á la carte-ravintolassa.
Aterian on sanottu olleen suurenmoinen.
*
illasti suljetussa tilaisuudessa laivan á la carte-ravintolassa.
Aterian on sanottu olleen suurenmoinen.
*
Samaan
aikaan ensimmäisen luokan illallissalongissa nauttivat kymmenen
ruokalajin ateriastaan muut superrikkaat ja etuoikeutetut. Puitteet
olivat upeimmat mitä rahalla sai, ja syystä, olivathan he maksaneet
tästä yhdestä matkastaan nykyrahassa 95.000 euroa ja halusivat rahalleen
vastinetta.
*
*
Toisaalla
toisen luokan illallissalongissa budjettimatkustajat nauttivat upean
ateriansa aavistuksen vähemmällä kimalluksella höystettynä mutta
yhtäkaikki varsin kauniisti katetussa ympäristössä.
*
*
Alempana,
F-kannella viimeisen ateriansa söivät kolmannen luokan matkustajat.
Hekin saivat osansa upouuden laivan loistosta sillä vaikka ruokailutilat
olivat spartalaiset olivat ne kuitenkin siistit ja ruoka oli hyvää.
*
*
Näistä
neljästä erilaisesta ruokalistasta tunnemme nyt vain kaksi.
Onneksemme toinen säilyneistä ruokalistoista kuvaa ensimmäisen luokan ateriaa.
Tätä juhlallisemmaksi ei viimeinen ateria enää voi tulla.
Onneksemme toinen säilyneistä ruokalistoista kuvaa ensimmäisen luokan ateriaa.
Tätä juhlallisemmaksi ei viimeinen ateria enää voi tulla.
Ensimmäinen ruokalaji:
piti sisällään valikoiman erilaisia alkupaloja sekä ostereita.
piti sisällään valikoiman erilaisia alkupaloja sekä ostereita.
Consomme
Olga oli portviinihöystettyyn, kirkkaaseen vasikanliemeen
tehty keitto johon oli lisätty mm. porkkanaa, tomaattia, persiljaa, aavistus
lihaa sekä vaahdotettua munanvalkuaista.
Cream of barley taas kermainen
ohranjyviä sisältänyt tuhdimpi keittovaihtoehto.
tehty keitto johon oli lisätty mm. porkkanaa, tomaattia, persiljaa, aavistus
lihaa sekä vaahdotettua munanvalkuaista.
Cream of barley taas kermainen
ohranjyviä sisältänyt tuhdimpi keittovaihtoehto.
Kolmas ruokalaji:
Haudutettua lohta,
hollandaisekastiketta,
kurkkuja
Haudutettua lohta,
hollandaisekastiketta,
kurkkuja
Viides ruokalaji:
Lammas minttukastikkeessa,
paahdettu kananpoika omenakastikkeella,
naudan ulkofilettä,
muotoillut chatenau-perunat,
vihreitä herneitä,
porkkanoita kermassa,
keitetty riisi,
parmentier-perunat (uuniperunoita persiljalla ja mausteilla),
uudet perunat
Lammas minttukastikkeessa,
paahdettu kananpoika omenakastikkeella,
naudan ulkofilettä,
muotoillut chatenau-perunat,
vihreitä herneitä,
porkkanoita kermassa,
keitetty riisi,
parmentier-perunat (uuniperunoita persiljalla ja mausteilla),
uudet perunat
Kuudes ruokalaji:
Punssi 'romaine'
(sitruunamehua, rommia ja shamppanjaa marenkivaahdolla)
Seitsemäs ruokalaji:
Paistettua viiriäistä ja krassia
Kahdeksas ruokalaji:
Kylmä parsavinaigrette
Yhdeksäs ruokalaji:
Hanhenmaksaa,
selleriä
Kymmenes ruokalaji:
Waldorfin vanukas
Persikoita chartreusehyytelössä
Suklaa- ja vaniljatuulihattuja
Jäätelöä ranskalaisittain
Aterian jälkeen:
Juustoja ja tuoreita hedelmiä.
Portviiniä.
Kahvia ja sikareita,
tislattuja alkoholeja.
(Ensimmäisen luokan ruokasali)
Punssi 'romaine'
(sitruunamehua, rommia ja shamppanjaa marenkivaahdolla)
Seitsemäs ruokalaji:
Paistettua viiriäistä ja krassia
Kahdeksas ruokalaji:
Kylmä parsavinaigrette
Yhdeksäs ruokalaji:
Hanhenmaksaa,
selleriä
Kymmenes ruokalaji:
Waldorfin vanukas
Persikoita chartreusehyytelössä
Suklaa- ja vaniljatuulihattuja
Jäätelöä ranskalaisittain
Aterian jälkeen:
Juustoja ja tuoreita hedelmiä.
Portviiniä.
Kahvia ja sikareita,
tislattuja alkoholeja.
(Ensimmäisen luokan ruokasali)
Ensimmäisen luokan päivällisastioita
Päivällisellä
naiset olivat pukeutuneet parhaimpiinsa.
Hylystä on nostettu kauniita
koruja joitka antavat käsitystä
millaista loistoa naiset ruokasalissa
tuona iltana, vain muutamaa
tuntia ennen laivan uppoamista kantoivat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahdun kaikista kommenteistasi <3 Kaunis kiitos <3 Palaa pian